marți, 27 octombrie 2009

small cell carcinoma -- carcinomul cu celule mici bronhopulmonar



SURSA: IARC PRESS
carcinomul cu celule mici bronhopulmonar este o tumora epiteliala maligna formata din celule mici cu citoplasma slab reprezentata si margini celulare slab definite, cromatina nucleara fin granalara si nucleol absent sau neremarcabil. celulele sunt rotunde , ovale sau fuziforme.necroza ocupa o mare parte din tumora, iar indicele mitotic este mare.
epidemiologie:90% dintre carcinoamele cu celule mici pulmonare apar la fumatori .

citologie:
pe preparatele citologice se vad grupuri sincitiale sau neregulate dar si celule tumorale individuale frecvent aranjate liniar, in siruri. in agregatele coezive nucleii sunt hipercromi. se oserva frecvent mitoze. fiecare celula are un raport N/C mare. marginile nucleare sunt ovoidale sau neregulate. celulele bine conservate au cromatina fin granulara si uniform raspandita (aspect clasic „sare si piper”) iar celulele slab conservate au un nucleu intunecat albastru cu cromatina destructurata. nucleoli evidenti sunt rari sau absenti.
datorita fragilitatii nucleilor maligni se observa fisuri nucleare liniare prezente in toate preparatele dar in special in aspirate si brosaje. in plus fondul frotiului prezinta corpi apoptotici si detritusuri necrotice granulare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu