sâmbătă, 9 mai 2009

Despre Celulele Stem

Cand un ovul si un spermatozoid se contopesc in timpul conceptiei, un ovul fertil ia nastere. Acest ovul fertil se va divide intr-un embrion din doua celule. La randul lor aceste doua celule se vor divide repetat, astfel ca numai dupa cateva saptamani fetusul incepe dezvoltarea naturala. La nastere, acest fetus intra in lumea reala ca un nou nascut, un copil care va deveni adult.

Apasa aici pt.video de la EuroStemCell

Lucrul uimitor este ca un singur ovul fertil se poate transforma prin diviziune intr-o varietate de celule. Natura face acest lucru posibil cu ajutorul lantului de celule stem, celule care se divid intruna noua si specializata, cum ar fi celula nervoasa,celula de piele, celula de ficat.


Exista trei tipuri de celule Stem:

  • Celula stem embrionara: dupa fertilizare,aceste celule nespecializate se transforma in alte tipuri de celule. Pentru a putea recolta celulele stem embrionare pentru dezvoltarea unui tratament, embrionul trebuie distrus in laborator. Desigur, acesta ridica mari semne de intrebare legate de etica profesionala. De aceea Cryo-Save nu este angajata in operatiuni de acest fel.

  • Celule stem adulte: celulele stem nu dispar dupa nastere, ele raman in organism jucand un rol important in repararea tesutului afectat. Aceste rezerve se micsoreaza odata cu trecerea anilor devenind din ce in ce mai neputincioase(i). Aceste celule adulte se transforma in alt tip de celule(ii). Aceste celule stem adulte se obtin in urma punctiei in maduva osoasa.
  • Celule stem din cordonul ombilical: care se pot diferentia la randul lor in alte tipuri de celule(iii). Aceste celule sunt foarte tinere si in acelasi timp foarte prolifice fiind foarte usor de obtinut. Toate aceste celule pot fi congelate si utilizate intr-un viitor tratament fie pentru donator sau alt pacient.

Celulele stem obtinute din cordonul ombilical au un numar insemnat de avantaje:sunt vitale, usor de prelevat, prelevarea lor neavand nimic in comun cu etica si deontologia profesionala. Pana mai deunazi, cordonul ombilical era in marea majoritate a cazurilor aruncat pur si simplu.


link : video

sursa: aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu