luni, 26 octombrie 2009

cancerul bronhopulmonar diagnostic citologic



SURSA: IARC PRESS

prelevarea materialului biologic si interpretare:
este importanta calitatea pentru clasificarea exacta a tumorilor pulmonare . exista diferite metode de prelevare si interpretare:
  1. citologia sputei
  2. lavajul bronhopulmonar
  3. biopsia bronhoscopica
  4. aspiratul bronsic
  5. brosajul bronsic
  6. biopsia toracoscopica
  7. material extras prin interventie chirurgicala
  8. punctie bioptica
  9. citologie pleurala
in Satu Mare se efectueaza aspiratul bronsic, biopsia bronhoscopica, citologie pleurala,biopsia bronhoscopica la Spitalul de Pneumoftiziologie si se interpreteaza la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare (Dr. Vasvari Alexandru, medic primar anatomopatolog si Dr. Veres Ioan Florian, medic specialist anatomopatolog)Serviciul de Anatomie Patologica respectiv la Laboratorul MEDSERV (Dr. Veres Ioan Florian, medic specialist anatomopatolog).

fixarea rapida si trauma minima sunt importante.
este recomandat (datorita materialului bioptic minuscul sau in cantitate minima) sa se foloseasca o impartire a interpretarii cazurilor in: small cell lung carcinoma si non-small cell lung carcinoma.
clasificarea uzuala se face in coloratia hematoxilina eozina iar unele tumori raman neclasificate.
50% dintre carcinoamele pulmonare prezinta mai mult de un tip principal histologic.

carcinomul scuamos pulmonar este o tumora maligna prezentand cheratinizare sau, si punti intercelulare, provenit din epiteliul bronsic.
sinonime: carcinom epidermoid
localizare: majoritatea se dezvolta pe bronsiile lobare si segmentare.
epidemiologie: 90% dintre cancerele scuamoase bronhopulmonare apar la fumatori

citologie:
aspectul celulelor depinde foarte mult de diferentierea histologica si de tipul preparatului. celulele tumorale au dimensiuni mari , prezinta central nuclei hipercromi, neregulati cu unul sau doi nucleoli mici, citoplasma este abundenta. celulele sunt situate intr-o masa de resturi necrotice si detritusuri celulare.
celulele tumorale sunt de obicei izolate si pot prezenta forme ciudate ca si celule alungite fuzocelulare sau in forma de mormoloc. celulele tumorale pot fi grupate in plaje plane cu nuclei alungiti , fuziformi.
daca exista cheratinizare celulele sunt galbui sau portocalii in coloratie Papanicolau.
la preparatele exfoliative (aspirat, sputa, lavaj) predomina celulele superficiale si au aspect de celule intinse cu cheratiniyare evidenta citoplasmatica , nucleu hipercrom picnotic..
la preparatele obtinute prin brosaj sunt prezente celule din straturile profunde cu mult mai multe grupuri de celule coezive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu